زمانی که فرش نو خریداری می کنیم و در سالن می اندازیم، یکی از چالش ها پرزهای فرش های نو ماشینی می باشد. در اصطلاح به هر نخ خاب فرش یک پرز گفته می شود. نخ خاب همان سطح نرم روی فرش است که نقشه ی فرش را تشکیل داده است. میزان این پرزدهی بیش از هر چیزی به جنس الیاف فرش بستگی دارد. به طور مثال فرش هایی که جنس نخ آن ها از اکریلیک است، نسبت به دیگر فرش ها بیشتر پرز دهی دارند. خوشبختانه روش هایی برای رفع پرزدهی فرش وجود دارد. با قالیشویی ماندگار هشتگرد همراه شوید تا به روش های آن بپردازیم.
برخی فرش ها آنقدر پرز دارند که زمان نشستن بر روی آن، تمام لباس ها مملو از پرز قالی می شود و این ایراد برای افراد زیاد خوشایند نیست. برای افرادی که می خواهند فرشی تهیه کنند که پرزدهی کمی نسبت به سایر فرش ها داشته باشد، پیشنهاد ما این است که فرشهایی که شانه و تراکم بالا دارند را خریداری کنید؛ زیرا در اکثر کارخانه ها، فرش هایی که شانه بالا هستند را بعد از تولید آهاردهی می کنند. این کار باعث می شود که نخ و الیاف به هم نزدیک تر شده و هنگام راه رفتن روی فرش، پرز تولید نشود.
علت های پرزدهی فرش های ماشینی
در هنگام خرید فرش ماشینی، فروشنده ها می گویند پرز دادن فرش در روزهای اول طبیعی است. اما ماه ها می گذرد و هنوز درگیر پرزهای فرش هستید. این نسبت آن قدر زیاد است که به شدت کلافه شده اید. پرزدهی فرش ماشینی دلایل خاص و متعددی دارد. آهار نامناسب فرش، تنظیم نبودن دستگاه ریسندگی، متناسب نبودن آب و روغن بهکاررفته در آمادهسازی الیاف فرش، استفاده از الیاف ضایعاتی در فرش و … از عوامل پرزدهی فرش های نو ماشینی می باشد.
اگر ماشین آلات ریسندگی به دقت تنظیم نشوند، امکان دارد تاب نخها بهصورت صحیح انجام نگیرد که موقع استفاده از فرش باعث پرزدهی آن می شود. همچنین برخی از رشته های نخ قالی بهخاطر بلند تر بودن ارتفاعشان نسبت به سایر نخ ها، در عملیات آهار مهار نشده و سبب پرزدهی فرش می شوند. کیفیت و جنس الیاف مورد استفاده در تولید فرش نیز در بر میزان پرزدهی بسیار مؤثر است.
یکی دیگر از عوامل مهم پرز دادن فرش تراکم و تعدا شانه فرش است. رابطه بین تراکم و تعداد شانه فرش با میزان پرزدهی فرش، رابطهای معکوس دارد. اکثر فرش های ایرانی 700، 1000 و 1200 شانه هستند. فرش های ماشینی 1200 شانه به نسبت دو محصول دیگر پرز کمتری بر اثر پا خوردن تولید می کنند. همچنین رنگ فرش نیز در پرزدهی فرش ها تاثیر دارد. فرشهای ماشینی که رنگ تیره مانند سرمهای دارند، پرزدهی بیشتری نسبت به فرشهای روشن و کرم دارند. الیاف تیره در پروسه تولید نازکتر می شوند و پرز بیشتری تولید می کنند.
روش های رفع پرزدهی فرش ماشینی
اگر چناچه با روش هایی که گفته می شود نتیجه مطلوب برایتان حاصل نشد و فرش های شما بیش از چند ماه همچنان پرز میداد، می توانید با قالیشویی کمالشهر تماس گرفته و در این زمینه از آن ها مشاوره بگیرید. همچنین می توانید برای شستن فرش های خود از خدمات درجه یک آن ها استفاده کنید. این قالیشویی با داشتن مجوز رسمی از مراجع مربوطه و سال ها تجربه، به صورت تخصصی در زمینه شستشوی انواع فرش، موکت و پتو، ریشه بافی و ترمیم انواع فرش و خدمات رفوگری فعالیت می کند.
استفاده از چسب کاغذی
این ابزار کارایی بسیار مناسبی برای رفع پرزهای فرش دارد. این چسب ها به صورت رولی بوده و می توانید آن را روی سطح فرش بکشید. چسبندگی این چسب های کاغذی باعث برداشتن پرزها از روی فرش شما می شود.
استفاده از دستمال مرطوب و نم دار
یکی دیگر از روش هایی که می توانید با آن پرزهای فرش را رفع کنید، استفاده از یک دستمال مرطوب و نم دار است. کافیست که این دستمال را در جهت خاب فرش، بر روی آن بکشید. در این روش حتما توجه داشته باشید که از پارچه ی تمیز، سفید و بدون طرح استفاده کنید، تا به فرش شما آسیب نزند.
استفاده از جارو برقی با مکش بالا
اکثر افراد معمولا این روش را برای رفع پرزدهی فرش های ماشینی خود استفاده می کنند. در این روش می توانید هر سه الی چهار روز یکبار روی فرش خود را جاروبرقی بکشید. اگر این کار را به مدت یک ماه انجام دهید بعد از مدتی شاهد از بین رفتن پرز دهی آن خواهید بود.
استفاده از شامپوی فرش
یکی از روش های رفع پرزدهی فرش که در وبسایت ها معرفی می شود، استفاده از شامپو فرش است. این ماده را طبق دستوری که روی بسته بندی نوشته درست کنید و با یک دستمال نخی بر روی فرش بکشید و سپس با یک دستمال نخی دیگر رطوبت فرش را بگیرید. (این روش همانند روش دستمال نم دار می باشد و تفاوت چندانی به جز مواد شوینده ندارد. درصورتی که فرش تمیز است این روش توصیه نمی شود.)
استفاده از پرزگیر
پرزگیر روش مناسب و خوبی برای از بین بردن پرز فرش نو محسوب می باشد؛ زیرا این ابزار در راستای هدف پرزگیری ساخته شده است. پرزگیر در میان افرادی که حیوان خانگی مانند سگ و گربه دارند نیز بسیار محبوب است.
استفاده از کیسه حمام
این روش مانند همان روش دستمال نم دار است اما نحوه قرار گیری آن در دست برای کشیدن روی فرش به نسبت دستمال راحت تر است. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که از کیسه نو برای رفع پرزدهی فرش استفاده کنید زیرا ممکن است حاوی مواد تمیز کننده باشد در نتیجه استفاده از دستمال نم دار بهداشتی تر است.
استفاده از فرچه
در این روش یک فرچه نرم تهیه نمایید و آن را خیس کنید. سپس آن را در جهت خواب فرش بر روی سطح بکشید.
علت پرز دادن فرش دستباف بعد از شست و شو
یکی از علت هایی که فرش های دستباف بعد از شستشو پرز می دهند، استفاده از ترکیبات شیمیایی و مواد شوینده نامناسب است. چاره این کار این است که فرش های دستباف خود را به قالیشویی های معتبر بسپارید تا با این مشکل رو به رو نشوید. قالیشویی کوهسار یکی از معتبرترین قالیشویی ها با کادری مجرب و متخصص است که فرش های شما را کاملا ایمن و بهداشتی شستشو می دهد.